Uzupelnianie funkcji .
5-latek: Rozpatrzmy funkcje f(x) ktora przy x=a nie jest okreslona (a wiec wyrazenie f(a) nie ma
sensu liczbowego )
Funkcja jest wiec w punkcie x=a nieciagla ale ktora przy x→a ma granice skonczona A
W tym przypadku przyjeto wlaczac wartosc x=a do dziedziny funkcji przyjmujac ze
f(a)= limx→a f(x)=A
Jest to zasada uzupelniania funkcji w punktach nieciaglosci usuwa\lnej
Wprowadzenie tej zasady pozwala funkcje f(x) uwazac za ciagla rowniez w punkcie a
| | sinx | |
Np f(x)= |
| dla x=0 traci sens liczbowy . |
| | x | |
| | sinx | |
ale limx→0 |
| =1 wiec mozmemy przyjac ze f(0)=1 |
| | x | |
Mozna prosic o jeszcze kilka przykladow gdzie ta zasada jest stosowana ?
24 lis 20:39
Adamm: | | tgx | | ex−1 | |
nie jest koniecznie stosowana ale może być dla |
| , |
| , xx |
| | x | | x | |
24 lis 20:44
5-latek: dzieki
24 lis 20:46
jc: Funkcja Langevina
L(x) = coth x − 1/x, x≠0 i L(0)=0
24 lis 20:52
Adamm: (1+x)1/x też może być
24 lis 20:56
5-latek: Dobry wieczor
jc
24 lis 20:58