2+3x | |
x3−x |
2+3x | 2+3x | a | b | c | |||||
= | = | + | + | ||||||
x3−x | x(x+1)(x−1) | x−1 | x+1 | x |
A(x+1) + B(x−1) + Bx + C(x+1) | ||
Idąc dalej otrzymuję | ||
x(x+1)(x−1 |
3x+2 | 3 | 2 | |||
= | + | ||||
x(x2−1) | x2−1 | x(x2−1) |
3 | 3 | 1 | 1 | |||||
A = | = | ( | − | ) | ||||
x2−1 | 2 | x−1 | x+1 |
2 | x | 1 | 1 | x | x | 1 | ||||||||
B= | =2( | − | ) = 2( | ( | − | ) − | )= | |||||||
x(x2−1) | x2−1 | x | 2 | x−1 | x+1 | x |
x | x | 2 | 1 | 1 | 2 | |||||||
= | − | − | = 1 + | − 1 + | − | = | ||||||
x−1 | x+1 | x | x−1 | x+1 | x |
1 | 1 | 2 | ||||
= | + | − | ||||
x−1 | x+1 | x |
|
| 2 | ||||||||||||||||
A+B = | − | − | ||||||||||||||||
x−1 | x+1 | x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |