Największa wartość funkcji
Angelika000: Największa wartość funkcji f(x)= −3(x−4)do potęgi 2 + 5 ,to
24 lis 20:21
5-latek: Najwieksza wartosc funkcji jest w w wierzcholku tej paraboli
24 lis 20:23
Janek191:
f(x) = −3*( x − 4)2 + 5
p = 4
ymax = f(p) = q = 5
24 lis 20:24
Angelika000: A wierzchołkiem jest
24 lis 20:24
5-latek: Punkt o wspolrzednych (p,q) lub (xw,yw)
Masz postac kanoniczna wiec odczytaj
24 lis 20:26
PW: Ściślej mówiąc − największa wartość funkcji jest rzędną (drugą współrzędną) wierzchołka
paraboli.
Ta funkcja jest podana w postaci kanonicznej, więc nic nie trzeba liczyć − największa wartość
osiągana jest dla x = 4, a równa jest ....
24 lis 20:27
Janek191:
24 lis 20:32
jas:
25 lis 11:58