Liczby zespolone
Student: Witam mam problem z trzema zadankami.A mianowicie mam je zrobione ale nie wiem czy mam dobrze
wyniki i czy dobrze je zrobilem krok po kroku.Materiał jest ze studiów także nie wiem czy w
dobre forum trafiłem ale myślę ze ktoś się znajdzie i to rozwiaże
1)Obliczyć równanie:
| | (2+3i)(−2i) | |
|
| +(√47−i√2)(√47+i√2) |
| | −1+i | |
2)Rozwiązać równanie:
2z + z(sprzężone)= 6 + 5i
24 lis 20:05
Janek191:
2)
−
2) 2 z + z = 6 + 5 i
2*(x + y i) + x − y i = 6 + 5 i
2 x + 2y i + x − y i = 6 + 5 i
3 x + y i = 6 + 5 i
x = 2 y = 5
z = 2 + 5 i
========
24 lis 20:09
Student: O dziękuje śliczne drugie mam dobrze tylko teraz pierwszego brakuje
24 lis 20:11
Janek191:
| | − 4 i + 6 | |
1) |
| + ( √47 − i √2)*(√47 + i √2) = |
| | −1 +i | |
| | ( 6 − 4 i)*( −1 − i) | |
= |
| + 47 + 2 = |
| | ( −1 + i)*(−1 − i) | |
| | − 6 − 6 i + 4 i − 4 | |
= |
| + 49 = − 5 − i + 49 = 44 − i |
| | 2 | |
24 lis 20:20