Wartość najmniejsza i największa
A: Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji na przedziale <−1,2)
24 lis 19:45
Adamm: x=0
obliczasz f(0), f(−1), lim
x→−2− f(x) (czyli po prostu f(−2))
24 lis 19:50
Adamm: pomyliłem się z tymi minusami przy dwójce, żeby nie było niejasności
24 lis 19:50
A: | | x2 | | 9 | |
i f(x) nie muszę przekształcać? ponieważ widziałem też że f(x)= |
| =1+ |
| |
| | x2−9 | | x2−9 | |
24 lis 19:53
Adamm: po co?
24 lis 19:54
A: | | −1 | | 4 | |
i z tego co obliczyłem f(0)=0 oczywiście f(−1)= |
| i f(2)= |
| |
| | 10 | | 5 | |
24 lis 19:55
A: no właśnie nie wiem...dlatego mnie to zastanawiało i nie wiedziałem czy trzeba to robić czy
jest to bezużyteczne i niepotrzebne
24 lis 19:56
Adamm: | | 1 | | 4 | |
f(0)=0, f(−1)=− |
| , f(2)=− |
| |
| | 8 | | 5 | |
24 lis 19:57
A: dobra pokręciłem z minusami...dziękuje bardzo za pomoc
24 lis 19:59