Wielomian - ktoś pomoże sprawdzić?
Wiktor: Zadanie
Wielomian P(x)=x4+2mx3+nx2+40x+25 jest kwadratem wielomianu R(x)=x2−px−q. Znajdź liczby: m,
n, p, q.
rozwiązanie:
P(x)=(R(x))2=
=(x2−px−q)(x2−px−q)=
=x4−px3−qx2−px3+p2x2+pqx−qx2+pqx+q2=
=x4−2px3+(−2q+p2)x2+2pqx+q2
2mx3=−2px3
m=−p
nx2=(−2q+p2)x2
n=−2q+p2
40x=2pqx
40=2pq
25=q2
m=p⇒m=−4
n=−2q+p2⇒n=−10+16⇒n=−6
2pq=40⇒10p=40⇒p=4
q2=25⇒q=5
24 lis 19:37
Adamm: nie rozumiem skąd wniosek że q>0
24 lis 19:39
Adamm: q=5 lub q=−5
24 lis 19:40
Wiktor: Adamie, czy możesz mi to klarowniej wytłumaczyć?
24 lis 19:42
Adamm: x2=a ⇔ |x|=a
24 lis 19:44
Wiktor: Czyli, jaki jest poprawny wynik? q=5 i q=−5?
24 lis 19:46
Adamm: q=5 lub q=−5, i dla q=−5 masz też różne m, n, p więc musisz to policzyć dla q=−5
24 lis 19:47
Wiktor: Więc powinno to wyglądać następująco:
m=−4 i m=4
n=−6 i n=24
p=4 i p=−4
q=5 i q=−5
24 lis 19:52
Adamm:
24 lis 19:53
Adamm: czekaj stój, n masz źle
24 lis 19:53
Wiktor: Zatem pierwszy wynik był prawidłowy, ja już nic nie rozumiem?!
24 lis 19:55
Adamm: nie, po prostu dla q=−5, n=26
24 lis 19:55
Wiktor: Dzięki Adam, powiesz mi jak się zabrać do rozwiązania tego:
Dla jakich wartości a wielomian:
P(x)=x3−(2a+1)x2+3,5x+a2−4
dzieli się bez reszty przez (x−2)?
24 lis 20:06
Adamm: wystarczy policzyć P(2) i przyrównać do 0
24 lis 20:06
piotr: 2*p*q=40; 2*p=2*m; q2=25; n=p2+2q ⇒
m=−4, n=6, p=−4, q=−5
lub
m=4, n=26, p=4, q=5
24 lis 20:14
Adamm: m=−p, n=−2q+p2
24 lis 20:17
Wiktor: Dzięki za pomoc.
24 lis 20:26