Równanie
grubas: 1x + 2xx−3 = 1
Robię to tak
D=R\{0,3}
1x + 2xx−3 = 1 /*x
1 + 2x2x−3 = x /*(x−3)
x−3 + 2x2 = x2−3x
x2 +4x − 3 = 0
√Δ = 2
x1 = −3
x2 = −1
Natomiast wolframAlpha mówi że wynik pownien być
x= −2 − √7
x= √7 − 2
Próbowałem też sprowadzić do tego samego mianownika ale efekt taki sam
24 lis 19:30
Adamm: delta jest zła
24 lis 19:31
Adamm: Δ=28, √Δ=2√7
24 lis 19:32
Janek191:
x ≠ 0 i x ≠ 3
| 1*(x −3) + 2 x*x | |
| = 1 |
| x*( x − 3) | |
2 x
2 + x − 3 = x
2 −3 x
x
2 + 4 x − 3 = 0
Δ = 16 − 4*1*(−3) = 16 + 12 = 28 = 4*7
√Δ = 2
√7
| | − 4 − 2√7 | |
x = |
| = − 2 − √7 lub x = − 2 + √7 |
| | 2 | |
=======================================
24 lis 19:36
grubas: Dzięki, tak to jest jak się liczy w pamięci
24 lis 19:39
Janek191:
To jak się ma liczyć ?
24 lis 19:43