wykonaj działanie
Misii: Hej,
sprawdzi mi ktoś czy dobrze mam. ?
| 4 | | 3 | | (0,5:1,25+1,4:1 |
| − |
| )*3 | | 7 | | 11 | |
| |
| =32 ? |
| |
24 lis 18:18
Puma: A na maturze to kto sprawdzi ?
Wpisz do wolframa i sprawdz .
24 lis 18:19
Misii: hmm, chodzi mi o to czy dobrze ogarniam to
pozdro
24 lis 18:23
Puma: | 2 | | 28 | | 3 | | 22 | | 28 | | 15 | | 105 | |
licznik( |
| + |
| − |
| )*3= ( |
| + |
| − |
| )*3= |
| |
| 5 | | 55 | | 11 | | 55 | | 55 | | 55 | | 55 | |
| 7 | | 3 | | 21 | |
Mianownik |
| * |
| = |
| |
| 4 | | 55 | | 220 | |
105 | | 220 | |
| * |
| = policz (i sprawdz jeszcze raz moje rachunki bo liczylem w pamieci . |
55 | | 21 | |
24 lis 18:37
5-latek: Pasuje
24 lis 18:43
PW: Nie umiem wpisać do wolframa, ale
| 1 | | 5 | | 1 | | 4 | | 2 | |
0,5:1,25 = |
| : |
| = |
| . |
| = |
| |
| 2 | | 4 | | 2 | | 5 | | 5 | |
| 4 | | 14 | | 11 | | 7 | | 7 | | 49 | |
1,4:1 |
| = |
| : |
| = |
| . |
| = |
| |
| 7 | | 10 | | 7 | | 5 | | 11 | | 55 | |
2 | | 49 | | 3 | | 22 | | 49 | | 15 | | 56 | |
| + |
| − |
| = |
| + |
| − |
| = |
| |
5 | | 55 | | 11 | | 55 | | 55 | | 55 | | 55 | |
Licznik jest więc równy
Mianownik:
| 3 | | 1 | | 7 | | 55 | | 7 | | 3 | | 21 | |
1 |
| :18 |
| = |
| : |
| = |
| . |
| = |
| |
| 4 | | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | | 55 | | 4.55 | |
Obliczany ułamek:
168 | | 21 | | 168 | | 4.55 | | 168.4 | |
| : |
| = |
| . |
| = |
| = 8.4 = sadyści |
55 | | 4.55 | | 55 | | 21 | | 21 | |
24 lis 18:49
5-latek: | 7 | | 4 | |
No tak (pomylilem sie bo zamiast napisac |
| to nap[isalem |
| . |
| 11 | | 11 | |
24 lis 18:55
5-latek: Dlaczego od razu sadysci ?
Przeciez to sa naturalne zadania .
24 lis 18:58
PW: Jako były matematyk mam obrzydzenie do rachunków. Ale słusznie − niech dziecko ćwiczy skupienie
i wiarę w sens działania zwieńczonego sukcesem
24 lis 19:01