pomoc
dj: Proszę o pomoc....
rozwiąż układ nierówności:
{x2 + y2 − 10x ≥ −9
{x2 + y2 − 10x ≤ 0
11 sty 20:22
dj: Prosze o pomoc....
11 sty 20:30
dj: Czy ktoś umie zrobić ten przykład ?
11 sty 20:36
dj: .... to może inaczej... I need your help

!
11 sty 20:42
jo:
Momencik, już spróbuję pomóc...
11 sty 20:42
dj: Bardzo prosze o pomoc........
11 sty 20:56
jo:

Skorzystam ze wzoru na koło: x
2 + y
2 − 2ax − 2by + c ≤ 0
wtedy c = a
2 + b
2 − r
2 ⇒ r
2 = a
2 + b
2 − c
1. x
2 + y
2 − 10x ≤ 0
S = (5, 0); R
2 = 25 ⇒ R = 5
2. x
2 + y
2 − 10x ≥ −9
x
2 + y
2 − 10x + 9 ≥ 0
S = (5, 0); r
2 = 25 − 9 ⇒ r = 4
Rozwiązaniem jest ten pierścień zaznaczony dwoma kolorami: −9 ≤ x
2 + y
2 − 10x ≤ 0
11 sty 20:58
dj: No pewnie

Rozumiem wszystko, dzieki
11 sty 21:18
jo:

proszę.
11 sty 21:18