Wyznacz najmniejszą i największą wartość (o ile istnieją) funkcji w podanym zbio
Lilili1: f(x) = 10xx2 + 1 x∊(0, 10)
Obliczyłam pochodną itd, wyszły x=1 maksimum i x=−1 minimum tyle ze −1 nie należy do dziedziny
Wiec f(1)=5 i to jest największa wartość. I teraz trzeba zobaczyć czy minimalna istnieje, Wiec
trzeba obliczyć granice prawostronna 0 i lewostronna 10. I od tej pory mi nie wychodzi,
ponieważ w odp jest ze nie istnieje, Wiec powinny wyjść granice niewłaściwie, w mi wyszły
normalne liczby
24 lis 17:59
Jack: po prostu nie ma minimum, to ze obliczysz granice na krancach przedzialow to duzo nie zmieni bo
nie naleza do dziedziny.
24 lis 18:53
Janek191:

Dl;aczego x = − 1 nie należy do dziedziny ?
24 lis 19:46
Janek191:
Poprawka

Ok, bo x ∊ ( 0, 10)
24 lis 19:47