Trygonometria
zales: 1. Rozwiąż równania
a) cos4x + cos2x = 2cosx
b) sinx + cos2x + 1 = 0
c) 3tg (2x − pi6 ) = −√3
24 lis 17:45
Mila:
a)
| | 4x+2x | | 4x−2x | |
2*cos |
| *cos |
| =2cosx /:2 |
| | 2 | | 2 | |
cos(3x)*cosx−cosx=0
cosx*(cos(3x)−1)=0⇔
cosx=0 lub cos(3x)=1
dokończ
24 lis 18:18
Mila:
b)
sinx+1−sin
2x+1=0
−sin
2x+sinx+2=0
sin
2x−sinx−2=0
sinx=t, t∊<−1,1>
t
2−t−2=0
Δ=9
t=−1 lub t=2∉D
sinx=−1
dokończ.
24 lis 18:22
Trygonom: Dziękuję!
24 lis 18:22
Trygonom: tylko jeszcze problem z C
24 lis 18:23
Mila:
c)
| | π | | π | | 2π | | π | | kπ | |
2x− |
| ≠ |
| +kπ⇔2x≠ |
| +kπ⇔x≠ |
| + |
| |
| | 6 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
2x=kπ
24 lis 18:37