Geometria analityczna
Behemot: Na płaszczyźnie dany jest punkt A= (8 4), . Prosta AB jest nachylona do osi OX pod kątem
a = ° 60 . Wyznacz współrzędne punktu B, wiedząc, że AB = 22.
Pomoże ktoś? Zadanko z wczorajszej próbnej rozszerzonej.
24 lis 17:32
PW: Prosta ma równanie
y = ax + b,
współczynnik kierunkowy jest równy tangensowi kąta nachylenia:
a = tg60°
a = √3.
Prosta ma równanie
y = √3x + b;
współczynnik b obliczymy podstawiając współrzędne punktu A:
4 = √3.8 + b
b = 4 − 8 √3 = 4(1 − 2√3).
Równanie prostej:
(1) y = √3x + 4(1 − 2√3).
Współrzędne szukanego punktu B spełniają więc układ równań (1) i (2):
(2) (x−8)2 + (y−4)2 = 222 (kwadrat odległości |AB|).
Nie liczę, bo pewnie już gdzieś jest policzone.
24 lis 19:26
PW: Jak na poziom rozszerzony, to pomyślmy tak:
− Po przesunięciu o wektor [−8, −4] otrzymamy punkt A' = (0, 0). Prosta po przesunięciu nadal
jest pochylona do osi OX pod tym samym kątem 60 (obrazem prostej w przesunięciu jest prosta do
niej równoległa).
Prosta ma więc równanie
(1) y' = √3x' ,
szukamy na niej punktu B' odległego od (0,0) o 22.
Rozwiązujemy układ równań (1) i (2):
(2) x'2 + y'2 = 222.
Jest to łatwiejsze rachunkowo niż w poprzedniej wersji. Po znalezieniu punktu B' przesuwamy go
o wektor przeciwny dostając szukany punkt B, i zadanie rozwiązane dość szybko.
24 lis 19:59
Mila:

|AB|=22,α=60
o
tg60
o=
√3
y=
√3*x+b
4=8
√3+b
b=4−8
√3
Prosta :
m: y=
√3x+4−8
√3
Teraz można rozwiązać układ równań :
(x−8)
2+(y−4)
2=22
2 i y=
√3x+4−8
√3 otrzymamy dwa punkty przecięcia
Tu rachunki niezbyt przyjazne.
=================
Łatwiej będzie tak:
| | 22√3 | |
H= |
| =11√3 to będzie wysokość trójkąta BAD ( o kątach 60,30,90) |
| | 2 | |
h=4
Punkt przecięcia :
y=
√3x+4−8
√3 i y=4−11
√3 punkt na prostej poniżej OX
√3x+4−8
√3=4−11
√3⇔
√3x=−3
√11
x=−3
B
1=(−3,4−11
√3)
Lub
Punkt przecięcia :
y=
√3x+4−8
√3 i y=4+11
√3 punkt na prostej powyżej OX
√3x+4−8
√3=4+11
√3
√3x=19
√3
x=19
B
2=(19,4+11
√3)
===========
24 lis 20:31
Eta:
A(8,4) AB: y= √3(x−8)+4 ⇒ AB: y=√3x+4−8√3
B∊ AB to B(x, √3x+4−8√3) i |AB|2= 222
zatem: (x−8)2+(√3x−8√3)2= 222
(x−8)2+ 3(x−8)2=222 ⇒ 4(x−8)2=222 ⇒ |x−8|=11 ⇒ x=19 v x= −3
to y= 19√3+4−8√3= 4+11√3 lub y= −3√3+4−8√3= 4−11√3
B( .....,....) lub B(....., ....)
24 lis 21:23
Mila:
Nie taki diabeł straszny jak go malują.
24 lis 21:25
Eta:
24 lis 21:32
Mila:
Jakoś maturzyści nie mają problemu z rozszerzoną maturą.
W zeszłym roku było inaczej.
24 lis 22:10
PW: Może zbledli i boją się pytać?
24 lis 22:17
Lipa: nie rozumiem tego momentu
(x−8)2+(y−4)2=222
nie ma nic mowy o jakimkolwiek okregu.
24 lis 22:29
PW: Po prostu wbili cyrkiel w A i szukają naokoło w odległości 22 (czyli rysują okrąg; tam gdzie
przetnie się z prostą są szukane dwa punkty B1 i B2.
24 lis 22:31
Lipa: dzieki za pomoc
24 lis 22:33