Proszę o sprawdzenie
A: Proszę o sprawdzenie
1) Zbadaj monotoniczność funkcji oraz wyznacz ekstrema f(x)=x
2*e
x
f '(x)=2x*e
x+x
2*e
x=e
x(x
2+2x)
f '(x)=0 <=> e
x(x
2+2x)=0 <=> x
2+2x=0
x=0 v x=−2
| | 4 | |
f(−2)=(−2)2*e−2=4*e−2= |
| |
| | e2 | |
f(0)=0
Bardzo bym prosił o pomoc w badaniu monotoniczności.
| | x2 | |
2) Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji na przedziale <−1,2) f(x)= |
| |
| | x2−9 | |
| | 9*2x | |
f '(x)=0 <=> |
| =0 <=> 9*2x=0 |
| | (x2−9)2 | |
x=0
x∊<−1,2)
f(0)=0
24 lis 17:26
A: prosiłbym tylko o zerknięcie i jeśli są jakieś błedy tylko proszę o wskazanie miejsc tych
błędów a poprawić postaram się sam
24 lis 18:32
PW: Rozwiązanie 2. skończyłeś nijako. Należało raczej zbadać, gdzie f'(x) > 0, a gdzie f'(x) < 0 i
wyciągnąć wniosek, ze f(0) jest minimum lokalnym, ale jednocześnie minimum na podanym
przedziale.
Źle obliczyłeś f(−1).
24 lis 20:42