ciagi
PrzyszlyMakler: Dany jest ciąg geometryczny o wyrazach dodatnich:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| a1 | | a2 | | a3 | | an | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| a1 | | a1*q | | a1*q2 | | an*qn−1 | |
| qn−1 + ... + q2 +q +1 | |
| |
| a1*qn−1 | |
Nie rozumiem czego wynika przejście między drugą, a trzecią linijką. Mógłby mi ktoś to
rozpisać?
24 lis 16:43
relaa:
Sprowadzenie do wspólnego mianownika?
24 lis 16:45
PrzyszlyMakler: Tak, to wiem, ale nie potrafię sobie tego wyobrazić. mianownik jest łatwo ustalić, ale z
licznikiem mam kłopot.
24 lis 16:47
relaa:
Rozpisz to sobie, a zrozumiesz. Przez co rozszerzasz pierwszy ułamek?
24 lis 16:54
Michał : 2 drugiej linijce jest błąd, chyba powinny być a1*qn−1 a jest an*qn−1
Po poprawieniu, już wszystko widać
24 lis 16:57
relaa:
Chochlik i tyle.
24 lis 16:58
Mila:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +..........+ |
| = |
| a1 | | a1q | | a1*q2 | | a1*qn−1 | |
| | qn−1 | | qn−2 | | q | | 1 | |
= |
| + |
| +...+ |
| + |
| = |
| | a1*qn−1 | | a1*qn−1 | | a1*qn−1 | | a1*qn−1 | |
24 lis 17:41