wynik powinien wyjść: -1 a mnie wychodzą głupoty nie wiem skąd ta kolejność
Tomek: Uprość i oblicz , wykorzystujemy wzór skróconego mnożenia
Dla x=2 dla y=3
4(3x−4)(2x+5)−(x−y)
2+3y(2−5x)=
4*(6x
2+15x−8x−20)−x
2−2xy+y
2+6y−15xy=
24x
2+28−80−x
2+2xy+y
2+6y−15xy=
problem jest w tym że np. w zadaniu dalej jest 24x
2 − x
2 ale nie wiem dlaczego taka
kolejność
wynik końcowy powinien być: −1 a mnie wychodzą głupoty
HELP

!
24 lis 16:30
PW: Kolejność? Dodawanie jest przemienne. Chcieli odjąć, to przestawili je obok siebie, żeby było
lepiej widać.
24 lis 16:37
tomek: ∫a wytłumacz mi to niżej tak mi wychodzi 24x2−x2+y2−2xy−15xy+6y+60x−32x−80
23x2+y2−13xy+6y+28x−80
23*4+9−13*2*3+6*3+28*2−80
i tu gdzieś jest mój błąd bo w zadaniu jest −y2 a mnie wychodzi +y2 a przecież wzór skr mnoż
to x2−2*x*y+y2 nie rozumiem
27 lis 12:32
27 lis 12:42