Wyznacz a. Ciągi arytmetyczne i geometryczne.
Magda: Trzy liczby, których suma wynosi 21, są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 2.
Jeśli od pierwszej z nich odejmiemy pewną wartość a, drugą i trzecią powiększymy odpowiednio o
a i 7a, to otrzymane liczby będą kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Wyznacz a.
24 lis 15:20
Jerzy:
x + x + 2 + x + 4 = 21 .... i oblicz x.
x − a , x + 2 + a , x + 4 + 7a − c. geometryczny
(x + 2 + a)2 = (x − a)(x + 4 + 7a)
24 lis 15:24
Magda: Mogłabym prosić o wytłumaczenie skąd x, skoro jest napisane "pewna wartość a" ?
24 lis 15:29
Jerzy:
x to pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego.
24 lis 15:33
Jerzy:
3x = 15
x = 5
(7 + a)2 = (5−a)(9+7a) ... i licz a ... i po zadaniu.
24 lis 15:34