x2 | ||
2) Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji na przedziale <−1,2) f(x)= | ||
x2−9 |
9 | ||
f(x) = 1 + | ||
x2 − 9 |
−9*2x | ||
f'(x) = | ||
(x2−9)2 |
1 | ||
w pierwszym wydaje mi się że x musi równać się 0 a w drugim wydaje mi się że x=4 | ||
2 |
4 | ||
f(−2)=(−2)2*e−2=4*e−2= | ||
e2 |
9 | ||
nie bardzo rozumiem skąd wzięło się f(x)= | ... w drugim przykładzie...ponieważ w | |
x2−9 |
x2 | ||
przykładzie jest f(x)= | ||
x2−9 |
x2 | x2 − 9 + 9 | x2−9 | 9 | 9 | |||||
= | = | + | = 1 + | ||||||
x2−9 | x2−9 | x2−9 | x2−9 | x2−9 |
9 | ||
i teraz przy obliczaniu argumentów w punktach 0,−1,2 muszę podstawiać do wzoru 1+ | ? | |
x2−9 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |