zal
Sanders: Mam pokazać
zależnościami jakie zachodzą miedzy zbiorami A, B, C
gdy zachodzi równość
[(A n B) u C] \ A = (A n B) \C
Jakis pomysl

?
24 lis 15:10
Sanders: Saizou, pomógłbyś ?
24 lis 15:11
Adamm: ((x∊A ∧ x∊B) ⋁ x∊C) ∧ x∊A' ⇔ (x∊A ∧ x∊B) ∧ x∊C'
(x∊A ∨ x∊C) ∧ (x∊B∨x∊C) ⋀ x∊A' ⇔ x∊A ∧ x∊B ∧ x∊C'
[(x∊A ∧ x∊A')∨(x∊C∧x∊A')] ∧ (x∊B∨x∊C) ⇔ x∊A ∧ x∊B ∧ x∊C'
x∊C∧ x∊A' ∧ (x∊B∨x∊C) ⇔ x∊A ∧ x∊B ∧ x∊C'
x∊A' ∧ [(x∊B∧x∊C)∨x∊C] ⇔ x∊A ∧ x∊B ∧ x∊C'
x∊A' ∧ x∊C ⇔ x∊A ∧ x∊B ∧ x∊C'
24 lis 15:51
Sanders: Adamm, pokazałeś równość na podstawie rachunku zdań, ale nie ma tam nic o założeniach.
24 lis 17:21
Adamm: nie, ale uprościło się co nieco
24 lis 17:25
Sanders: No wiem, dzięki. Natomiast dalej zastanawiam się jak to ugryźć na podstawie
tego co napisałeś. Może spróbuje teraz diagramem Venna na podstawie
tego co rozpisałeś
24 lis 17:27
Adamm: A'∩C = A∩B∩C'
ale skoro A'∩C⊂A', A∩B∩C'⊂A więc A'∩C=A∩B∩C'=∅
czyli zbiór A' oraz C się wzajemnie wykluczają, zbiory A, B oraz C' się wzajemnie wykluczają
24 lis 19:05
Sanders: Dzięki, przydało się na kolosie.
30 lis 10:07