Suma wszystkich współczynników tego wielomianu wynosi 0, oblicz a, b, c.
amatorpozagranica: Zadanie 1.
Liczba 3 i (−2) są pierwiastkami wielomianu:
W(x)=x4+ax3+bx2+cx+30
Wiedząc, że suma wszystkich współczynników tego wielomianu wynosi 0, oblicz a, b, c oraz
rozwiąż nierówność:
W(x)≤0
Zadanie 2.
Wielomian P(x)=x4+2mx3+nx2+40x+25 jest kwadratem wielomianu R(x)=x2−px−q. Znajdź liczby: m,
n, p, q.
Prosiłbym również (jeśli jest to możliwe) o wymienienie czynności, które muszę wykonać aby
uzyskać wynik. Z góry dziękuje, w.
24 lis 14:08
Jerzy:
1) policz W(1) ,W(−2), W(3) ... i masz trzy równania i trzy niewiadome
24 lis 14:10
Adamm: zad 1. podstaw 3, −2 będziesz miał układ równań z trzema zmiennymi
zad 2. podnieś x2−px−q to kwadratu
24 lis 14:11
Lipa:
{1+a+b+c+30=0
{W(−2)=16−8a+4b−2c+30=0
{W(3)=81+27a+9b+3c+30=0
24 lis 14:12
Jerzy:
2) ... potem porównaj współczynniki przy tych samych potęgach.
24 lis 14:13
amatorpozagranica: Dziękuje.
24 lis 15:03
relaa:
Zapewne rozszerzenie, więc wystarczy skorzystać ze wzorów Viete'a.
W(x) = x4 + ax3 + bx2 + cx + 30
x1x2x3x4 = 30
1 • (−2) • 3 • x4 = 30 ⇒ −6x4 = 30 ⇒ x4 = −5
Zatem wielomian W(x) jest postaci W(x) = (x − 1)(x + 2)(x − 3)(x + 5). Teraz wymnażamy
wszystko, albo dalej wykorzystujemy wzory Viete'a.
24 lis 15:45