zespolone
pulpet:
jak się za to zabrać?
próbowałem policzyć prawą stronę najpierw i wyszło mi 1+
√3i
potem zpierwiastkowalem obie strony do 4 stopnia i probowalem liczyc dalej prawa strone ze
wzoru na pierwiatski liczb zespolonych ale cos nie wychodzi
24 lis 13:04
PW:
| i+√3 | | (i+√3)2 | | −1+2√3i+3 | |
| = |
| = |
| = |
| i − √3 | | i2 − (√3)2 | | − 1 − 3 | |
| | 2+2√3i | | 1 | | √3 | |
= |
| = − |
| − |
| i |
| | − 4 | | 2 | | 2 | |
24 lis 13:17
Jerzy:
A może tak:
| | (i+√3)2 | | (i+√3)2 | |
z4 = |
| = |
| ⇔ |
| | −4 | | (2i)2 | |
| | i+√3 | | i+√3 | |
⇔ z2 = |
| lub z2 = − |
| |
| | 2i | | 2i | |
24 lis 13:21
pulpet: nie wiem skad te rozwiazania wasze sie biorą ,ale z tego co szukalem to musze skorzystac z
postaci wykladniczej ,ale mialem nadzieje ze isnieje jakas prostsza droga
24 lis 13:27
jc: A może zwyczajnie.
Liczba po prawej stronie ma moduł równy jeden.
Jej argument wynosi 30
o − (−30
o) = 60
o.
Jedna czwarta to 30
o.
Zatem mamy 4 rozwiązania:
liczby o module 1 i argumentach 15
o + wielokrotność 90
o
| 1+i | | √3 − i | | 1+i | | √3 − i | |
| |
| , − |
| |
| |
| √2 | | 2 | | √2 | | 2 | |
| | 1+i | | √3 − i | | 1+i | | √3 − i | |
i |
| |
| , −i |
| |
| |
| | √2 | | 2 | | √2 | | 2 | |
24 lis 13:31
Jerzy:
1) Usuwasz niewymierność mianownika
| | i+√3 | | i+√3 | |
2) (x + iy)2 = |
| lub (x+iy)2 = − |
| |
| | 2i | | 2i | |
24 lis 13:31
jc: Oczywiście 60/4=15 i właśnie dlatego dalej wykorzystuję równość 15=45−30.
24 lis 13:33