różnowartościowość funkcji
jakuub: Sprawdź różnowart. funkcji z def.
f(x)=√x2−4
24 lis 12:46
Adamm: x2−4≥0, x∊(−∞;−2>∪<2;∞)
funkcja jest różnowartościowa ⇔ ( f(x1)=f(x2) ⇒ x1=x2)
√x12−4=√x22−4
x12−4=x22−4
x12=x22
|x1|=|x2|
x1=x2 lub x1=−x2
funkcja nie jest różnowartościowa
24 lis 12:56
jc: Odpowiedź zależy od dziedziny funkcji, której nie znamy.
24 lis 12:57
Adamm: albo można się od razu podpiąć tym że jest parzysta
24 lis 12:57
jc: Adamm, skąd wiesz jaką dziedzinę autor zadania miał na myśli. Może tylko x≥2?
24 lis 12:59
jakuub: Bardzo dziękuję
24 lis 13:00
jc: Wzór to jeszcze nie funkcja. Musimy mieć dziedzinę i przeciwdziedzinę.
Inaczej na pewne pytania nie odpowiemy.
24 lis 13:00
Jerzy:
Błędne założenie:
f(x
1) = f(x
2) ⇒ x
1 = x
2
f(x) = x
2 , f(2) = f(−2) i x
1 ≠ x
2 , a funkcja nie jest różnowartościowa
24 lis 13:00
Adamm: jc, no cóż, skoro nie ma dziedziny to raczej dla każdego rzeczywistego x dla którego
funkcja
jest określona w zbiorze rzeczywistym
24 lis 13:02
jakuub: Dziedziny nie podano
24 lis 13:03
Adamm: jakie błędne założenie Jerzy? tam nie ma założeń
24 lis 13:04
Jerzy:
Żle przeczytałem Twój komentarz
24 lis 13:14