1 | ||
W ktorym punkcie wykresu funkcji f(x)= | , gdzie x≠0 nalezy poprowadzic styczna do tego | |
x2 |
9 | ||
wykresu, aby pole trojkata ograniczonego ta styczna i osiami wspolrzednych bylo rowne | . | |
8 |
−2x | −2 | |||
f'(x)= | = | |||
x4 | x3 |
−2 | ||
skad wiemy, ze a= | ![]() | |
x3 |
1 | ||
zauważ, że styczna do wykresu f(x)= | odkłada odpowiednio na 0x odcinek a | |
x2 |
ab | 9 | 9 | ||||
wiesz, że | = | ⇒ ab= | ||||
2 | 8 | 4 |
b | ||
a jednocześnie | =tgα=f'(xp) i licz ![]() | |
a |
9 | ||
ab= | ||
4 |
9 | ||
b= | ||
4a |
| 9 | 1 | 9 | ||||||||||
= | * | = | |||||||||||
a | 4a | a | 4a2 |
9 | |
=tgα=f'(xp) | |
4a2 |
−2 | ||
f'(xp)= | ||
xp3 |
9 | −2 | ||
= | |||
4a2 | xp3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |