matematykaszkolna.pl
siły jasny: rysunekWitam. Wiem, że forum matematyczne ale dużo osób również zna się na fizyce. Dwa klocki o masach mA i mB lezĄ na poziomym stole pchane siłą F. Jaka jest najmniejsza wartosc siły, przy której klocki rusza z miejsca, jesli współczynnik tarcia statycznego wynosi μs? Jakie bedzie wtedy przyspieszenie klocków? Fmin=TA+TB(i tarcie obliczam na współczynniku statycznym) Ale problem mam z tym przyśpieszeniem klocków, kiedy ciało ruszy, bo jak zaczną sie poruszać to będzie już tarcie kinetyczne, które jest mniejsze od statycznego?
24 lis 11:23
Michał : Nie, jestem fizykiem, ale minimalna siła z jaką trzeba popchać układ tych kloców, aby one się poruszył jest równa co do wartości tarcia statycznego. Po ruszeniu, nie ma tarcia statycznego jest tylko kinetyczne o wartości (m1+m2)gf, a my cały czas działamy taką samą siła, Fw=Fts−Ftk (m1+m2)a=Fts−Ftk. Nie mam pojęcia ile jest w tym prawdy
24 lis 12:20
'Leszek: Zaczeliscie Panowie prawidlowo ! Sila potrzebna aby ruszyc cialo F1 = (m1 + m2)gμs Oczywiscie ,jezeli wspolczynniki tarcia klockow sa jednakowe. Sila tarcia kinetycznego jest mniejsza i jezeli dalej dzialamy sila F1 to klocki beda poruszaly sie z przyspieszeniem
 (m1 + m2)gμs − (m1 + m2kg 
a =

m1 + m2  
Czyli a= (μs − μk)g μk wspolczynnik tarcia kinetycznego
24 lis 13:23