siły
jasny:

Witam. Wiem, że forum matematyczne ale dużo osób również zna się na fizyce.
Dwa klocki o masach m
A i m
B lezĄ na poziomym stole pchane siłą F.
Jaka jest najmniejsza wartosc siły, przy której klocki rusza z miejsca,
jesli współczynnik tarcia statycznego wynosi μ
s? Jakie bedzie
wtedy przyspieszenie klocków?
F
min=T
A+T
B(i tarcie obliczam na współczynniku statycznym)
Ale problem mam z tym przyśpieszeniem klocków, kiedy ciało ruszy, bo jak zaczną sie poruszać to
będzie już tarcie kinetyczne, które jest mniejsze od statycznego?
24 lis 11:23
Michał : Nie, jestem fizykiem, ale minimalna siła z jaką trzeba popchać układ tych kloców, aby one się
poruszył jest równa co do wartości tarcia statycznego.
Po ruszeniu, nie ma tarcia statycznego jest tylko kinetyczne o wartości (m1+m2)gf, a my cały
czas działamy taką samą siła,
Fw=Fts−Ftk
(m1+m2)a=Fts−Ftk.
Nie mam pojęcia ile jest w tym prawdy
24 lis 12:20
'Leszek:
Zaczeliscie Panowie prawidlowo !
Sila potrzebna aby ruszyc cialo F
1 = (m
1 + m
2)gμ
s
Oczywiscie ,jezeli wspolczynniki tarcia klockow sa jednakowe.
Sila tarcia kinetycznego jest mniejsza i jezeli dalej dzialamy sila F
1 to klocki
beda poruszaly sie z przyspieszeniem
| | (m1 + m2)gμs − (m1 + m2)μkg | |
a = |
| |
| | m1 + m2 | |
Czyli
a= (μ
s − μ
k)g
μ
k wspolczynnik tarcia kinetycznego
24 lis 13:23