Ciągi
quer: Ciąg (a
n) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy 2, a ciąg (b
n) zdefiniowany jest wzorem
| | | |
bn = | , dla n ≥ 1 . Wyznacz wartość n , dla której bn+ 1 − bn = 2a8 + 1 . |
| | |
| | (an+1 )! | | an !*an+1 | | an+1 | | an+2 | |
bn= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | an !*(an+1−an)! | | an ! 2! | | 2 | | 2 | |
Dlaczego nie mogę tego zrobić w taki sposób? (w rozwiązaniu jest inaczej, a ja tego nie
rozumiem)
24 lis 00:21
Jack:
dlatego , ze
(an+1)! ≠ an! * an+1
gdybys mial
(n+1)! = n!(n+1) to jest ok, ale skoro wiesz ze to arytmetyczny, to
an+1 = an + r
24 lis 00:32
quer: | | (an+2)! | | an!*(an+1)*(an+2) | |
aaa, czyli w tym przypadku to będzie |
| = |
| |
| | an!*2 | | an!*2 | |
| | (an+1)(an+2) | | an2+3an+2 | |
= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
teraz jest dobrze?
24 lis 00:42