Granice funkcji - obliczanie ze wzorów
XBentus: Czy ktoś wie, jak rozwiązać tą granicę? Podobno wynik to 35
lim x→0 = sin(3x)cos(5x)
Nie mam pojęcia jak tutaj zrobić indeks dolny, pierwszy raz tutaj piszę.
24 lis 00:06
XBentus: poprawka, tam jest sin(3x)*ctg(5x)
24 lis 00:07
jc: To jest równanie?
24 lis 00:08
Sanders: indeks dolny robisz wpisująć to a następnie zmienną
np. __ {3x} (bez spacji)
24 lis 00:08
Jack:
| | cos(5x) | | sin(3x) * cos(5x) | |
lim sin(3x) * ctg(5x) = lim sin(3x) * |
| = lim |
| |
| | sin(5x) | | sin(5x) | |
x−>0
i teraz np. z tw. de l ' hospitala
| | 3cos(3x)(cos(5x)) + sin(3x)(−sin(5x))(5) | | 3*1*1 + 0*0*5 | | 3 | |
... = lim |
| = |
| = |
| |
| | 5cos(5x) | | 5*1 | | 5 | |
24 lis 00:16
jc: A teraz spróbuj bez Hospitala.
24 lis 00:19
Janek191:
| | sin 3x | | cos 5 x | | 3 x | | 5x | |
f(x) = |
| * |
| * |
| * |
| = |
| | 3 x | | sin 5x | | 5 x | | 1 | |
| | sin 3x | | 5 x | | 3 | |
= |
| * |
| *cos 5 x* |
| |
| | 3x | | sin 5 x | | 5 | |
więc
| | 3 | | 3 | |
lim f(x) = 1*`1 *1* |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
x→0
24 lis 00:21
Jack:
| sin(3x) | | 5x | | 3x sin(3x) | |
| * cos(5x) = |
| * |
| * cos(5x) = |
| sin(5x) | | 3x | | 5x sin(5x) | |
| | 3x sin(3x) | | 5x | |
= |
| * |
| * cos(5x) |
| | 3x | | 5x sin(5x) | |
| | 3x sin(3x) | | 5x | |
lim |
| * |
| * cos(5x) = |
| | 3x | | 5x sin(5x) | |
| | 3x | | sin(3x) | | 5x | | 3 | | 3 | |
= lim |
| * |
| * |
| * cos(5x) = |
| * 1 * 1 * 1 = |
| |
| | 5x | | 3x | | sin(5x) | | 5 | | 5 | |
PS
nie wiem czy tak mozna.
24 lis 00:26
XBentus: No, z de Hospitalem to spokojnie. Niestety mam to właśnie wykonać bez Hospitala i jakoś nie mam
pomysłu jak to rąbnąć po przekształceniu ctg(5x) na ułamek.
| | sin(3x)*cos(5x) | |
limx→0 |
| − tu już mam problem. Brak pomysłu, zaćmienie. |
| | sin(5x) | |
24 lis 00:26
XBentus: @Jack − twój pomysł ma sens. Zapiszę sobie, dzięki.
24 lis 00:28
Jack: jak masz cokolwiek z funkcjami trygonometrycznymi to robisz w ten sposob, zeby uzsykac postac
| sinx | | x | |
| albo |
| bo w obu przypadkach gdy x−>0 to granica tego = 1 |
| x | | sinx | |
24 lis 00:28
Jack: wlasciwie napisalem to samo co
Janek...
24 lis 00:29
XBentus: Dokładnie, o to chodzi, żeby dojść do wzoru. Napisaliście to samo niemal jednocześnie to fakt

Podziękowanie.
24 lis 00:37