trygonometria
Ania: Jeżeli dla kata α∊(0,180) zachodzi równość 4 cos
2α − 1 = 0,75 , to
23 lis 23:26
Eta:
C)
23 lis 23:33
Ania: 4 cos
2 α −1 =0,75
4 cos
2 α = 1,75
ale 4 (1− sin
2 α) − 1 =0,75
4 − 4sin
2 α−1=0,75
i nie wiem co wybrać
23 lis 23:35
Eta:
dla α (0,180) sinα>0 i cosα<0
to sinα= +
√1−cos2α=........
23 lis 23:35
Eta:
| | √7 | |
cosα= − |
| −−− nie ma takiej odp |
| | 4 | |
23 lis 23:36
Jack:
Mini schemacik postępowania :
1.widzimy, że α ∊ (0;180) zatem przedzial miedzy pierwsza i druga cwiartka, co za tym idzie
sinus jest na pewno dodatni, reszta moze byc rozna. (bo od 0;90) wszystkie sa dodatnie,
ale od (90;180) cosinus, tangens jest ujemny, za to sinus dodatni (jak napisalem na poczatku)
2. nasza rownosc
| | √7 | | √7 | |
cos α = |
| lub cos α = − |
| |
| | 4 | | 4 | |
dlatego glownie nas interesuje sinus (skoro nie mamy w odpowiedziach po 2 mozliwosci)
z jedynki trygonometrycznej sin
2α = 1 − cos
2α, zatem
| | 3 | | 3 | |
sin α = |
| lub sin α = − |
| (jednakze przypadek ujemny nam odpada − bo jak juz |
| | 4 | | 4 | |
pisalem w 1. sinus musi byc dodatni)
odp. c)
23 lis 23:37
Ania: z równania cos wychodzi dodatni, czyli odp b, a czy w 1 ćwiartce nie wszystkie funkcje są
dodatnie?
23 lis 23:37
Ania: wyjaśnione pięknie
23 lis 23:39
Eta:
| | √7 | |
Nie masz w odpowiedzi : cosα=± |
| |
| | 4 | |
23 lis 23:40
Eta:
23 lis 23:41