matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
arleta28:
Bardzo proszę o pomoc. Oblicz granicę ciągu: lim [(n
2
+ 2):(2n
2
+1)]
(
n
2
) n→
∞
Odp: e
(
3
2
)
23 lis 22:57
Jack:
tego co podales to wynosi 0. poniewaz
n
2
+2
1
(n
2
+2)
2
1
1
3
(n
2
+
)+
2
2
4
=
=
=
2n
2
+1
1
n
2
+
2
1
n
2
+
2
1
3
4
=
+
2
1
n
2
+
2
jesli wezmiemy z tego lim oraz podniesiemy do potegi n
2
to otrzymamy 0.
coś
(1±
)
n
= e
coś
n
coś
(ułamek ±
)
n
= 0 (mowa oczywiscie o ulamku wlasciwym czyli licznik mniejszy od
n
mianownika)
23 lis 23:30
arleta28:
Dzięki, też mi coś nie pasowało.
4 gru 22:27
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick