liczby całkowite
Ania: przedział <1;22014> zawiera k liczb całkowitych. Przedział <22014;22015> zawiera m
liczb całkowitych. Wskaż zależność między liczbami k i m. A) k = m B) k = m+1 C) k = m − 1 D)
k = m − 22014
23 lis 22:49
Eta:
C)
23 lis 23:01
Ania: skąd taki wynik?
23 lis 23:04
Eta:
k= 22014−1+1= 22014
m= 22015−22014+1 ⇒ m=2*22014 −22014+1⇒ m=22014+1
m= k+1 ⇒ k= m−1
23 lis 23:05
Ania: dlaczego przy k mamy +1 i −1
23 lis 23:06
Eta:
Ile jest liczb całkowitych w przedziale : <2,5> 5−2+1 = 4 liczby
{2,3,4,5} ok
w przedziale : <5, 102> 102−5 +1= ........
w przedziale <1, 22014> 22014−1+1 = 22014
itd.............
23 lis 23:09
Eta:

Wiedziałam,że o to zapytasz
23 lis 23:10
Ania: i wszystko już rozumiem, dziękuję
23 lis 23:10
Eta:
23 lis 23:11
KKKK: Sorry, że odkopuje temat, bo nie wiem skąd jest m=2*2
Sorki coś nie działa mi prawidłowo klawiatura i nie podałem potęgi.
26 lip 20:43
Moxi:
Bo 22015 = 21*22014=2*22014
anam=an+m
czy o to Ci chodzi ?
26 lip 21:15
KKKK: A skąd to 21?
26 lip 21:43
Moxi:
21*22014=21+2014=22015
A przecież 21=2
26 lip 21:46
KKKK: Dziękuje
26 lip 21:56