rozwiaz rownanie
Przemo: sin3x−sin2x=sinx
23 lis 22:45
Eta:
sin3x−sinx = zastosuj wzór .........
sin2x= wzór.....
otrzymasz:
2cos2x*sinx−2sinx*cosx=0
sinx(cos2x−cosx)=0
sinx=0 lub cos2x= cosx
.......................
działaj
23 lis 22:51
Przemo: czy moge to rozwiazac w sposob sin3x−sinx−sin2x=0
2cos4x/2 sin2x/2−sin2x=0
2cos2xsinx−sin2x=0
2cosxsinx−2sinxcosx=0
sinx(2cos2x−2cosx)=0
sinx=0 x=kπ
2cos2x−2cosx=0 2(2cos2x−1)−2cosx=0 4cos2x−2cosx−2=0 t=cosx....
23 lis 22:51
Przemo: i teraz nie wiem czy dobrze mysle czy nie za bardzo
23 lis 22:54
Przemo: bardzo prosze o pomoc
23 lis 23:00
PW: Niepotrzebnie sobie utrudniasz − trzeba było podzielić przez 2, jak pokazała Eta.
Równanie cos(2x) = cosx nie wymaga żadnych przekształceń − od razu piszesz odpowiedź na
zasadzie
"wiem jaki jest związek między α i β, gdy cosα = cosβ".
24 lis 14:33