pochodna, wyznaczanie, y
Ann: wyznaczyć pochodną
y=log3x
co należy podstawić do definicji?
znam wzór, ale nie wiem jak należy podstawić f(x0 + deltax)
23 lis 22:09
Janek191:
Tam jest log(3x) czy log3 x ?
23 lis 22:10
Ann: log(3x)
23 lis 22:10
23 lis 22:12
23 lis 22:17
23 lis 22:20
'Leszek:
f(x) = log(3x)
f(x + h) = log(3x + 3h)
| | log(3x+3h) − log(3x) | |
f ' (x) = lim |
| dla h→0 |
| | h | |
| | | | log(1+h/x) | |
f ' (x) = lim |
| = lim |
| |
| | h | | h | |
podstawienie h = 1/n i wowczas granica lim dla n →
∞
f '(x) lim (n*log(1+1/nx)) = lim (xn*log(1+1/nx))/x
| | log e | |
f ' (x) = lim log(1+1/nx)nx)/x = |
| dla n →∞ |
| | x | |
| | log e | | 1 | |
Czyli f ' (x) = |
| = |
| |
| | x | | x*ln 10 | |
23 lis 22:40