Dzielenie z resztą wielomianów
TeraY: Wykonaj dzielenie z resztą wielomianów.
(2x7−3x6+4x4−x2+2x+4):(2x5+x4−1)
Proszę o rozwiązanie tego zadania, bo złe rozwiązania mi wychodzą.
Pozdrawiam.
Z góry bardzo dziękuję.
23 lis 22:04
TeraY: Proszę o pomoc, bardzo pilne !
23 lis 22:15
Eta:
R= 3x4+5
23 lis 22:26
TeraY: Odpowiedzi wiem że są takie tylko chodzi mi o to jak to rozwiązać.Z góry bardzo dziękuję.
23 lis 22:33
Eta:
No trzeba troszkę popracować ( a Tobie się nie chce?
(2
7−3x
6+4x
4−x
2+2x+4) : (2x
5+x
4−1) = x
2−2x+1
−2x
7−x
6+x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −4x
6+4x
4+2x+4
4x
6+2x
5−2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 2x
5+4x
4 +4
− 2x
5 −x
4 +1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=
3x4+5 −R
23 lis 22:39
TeraY: Dziękuję bardzo.Chce mi się.Teraz dopiero zauważyłem co robiłem źle.Siedzę już nad tym zadaniem
ponad pół godziny i nie mogę nic wymyśleć żeby wyszedł wynik.
Pozdrawiam.
23 lis 22:42
Eta:
A jadłeś .........
23 lis 22:43