rózniczka
Karolcia: Z rózniczni zupełnej oblicz przyblizoną wartośc
ln(0,2+√1+0,04)
nie wiem jaką mam przyjąc wyjsciową funkcję ln(x+√1+2x) chyba sie nie nadaje bo kiepski wynik
wychodzi
23 lis 21:54
Karolcia: czy ln(x+√1+x2
23 lis 22:14
piotr: a może taką: f(x,y) = ln(x+√1+y)
23 lis 22:26
piotr: bo jeżeli ma być funkcja jednej zmiennej to ln(x+√1+x2)
23 lis 22:28
'Leszek:
Rozniczka zupelna w tym przypadku dotyczy funkcji dwoch zmiennych, ogolnie
wielu zmiennych
Tworzymy funkcje
f(x,y) = ln(x +
√y) i obliczamy jej pochodne czastkowe f '
x oraz f '
y
rozniczka zupelna tej funkcji to
df = f '
x *dx + f '
y *dy
Czyli
i podstawiamy x = 0 ,dx= 0,2 , y = 1 ,dy = 0,04
23 lis 23:09