wyznacza dziedzinę funkcji PILNE !
ever.8: wyznacz dziedzinę funkcji f
Impro: a) √9x 4 +12x 3 +4x 2
b) √ x 4 −8x 2
c) √ 4+6x−2x 3
d) √ −2x 3+9x 2−12x+4
23 lis 21:42
ever.8: Przynajmniej jak zrobić jeden przykład, a resztę spróbuje schematem tym samym

To jest
rozszerzona matematyka jak coś .
23 lis 21:44
23 lis 21:48
Janek191:
a) 9 x
4 + 12 x
3 + 4 x
2 ≥ 0
x
2 *( 9 x
2 + 12 x + 4) ≥ 0 Dla x ≠ 0 dzielę przez x
2
9 x
2 + 12 x + 4 ≥ 0
Δ = 144 − 4*9*4 = 144 − 144 = 0
9*( x +
23)
2 ≥ 0
x ∊ ℛ
=====
23 lis 21:49
ever.8: Dziękuję. A da się t zrobic zaznaczając na osi i korzystając z rozkładu na czynniki wielomian.
23 lis 21:57