Prawdopodo.
Jack: Na ile sposobow mozna dac 4 identyczne prezenty trzem dzieciom?
23 lis 21:25
Adamm: 24 ?
23 lis 21:27
Jack: no wlasnie nie jestem pewien odpowiedzi, wiec sie pytam.
bo 24 wydaje mi sie za duzo
23 lis 21:32
yht:
15
Możliwe ilości prezentów dla poszczególnych dzieci:
4+0+0 (trzy przypadki: 400, 040, 004)
3+1+0 (sześć przypadków: 310, 301, 130, 103, 031, 013)
2+2+0 (trzy przypadki: 220, 202, 022)
2+1+1 (trzy przypadki: 211, 121, 112)
razem 3+6+3+3 = 15 sposobów
23 lis 21:51
Jerzy:
Na 9
Dzieci rozróżnialne, prezenty nie.
23 lis 21:54
Mila:
1)
x
1+x
2+x
3=4 i x
i∊zbioru liczb całkowitych nieujemnych
| | | |
= | =15 liczba rozwiązań tego równania w podanym zbiorze. |
| | |
2) x
i∊zbioru liczb całkowitych dodatnich ( każde dziecko otrzyma co najmniej jeden przezent)
x
1+x
2+x
3=4−3
x
1+x
2+x
3=1
Zast. kombinacji z powtórzeniami.
23 lis 21:57
yht:
|1|2|3| (numer dziecka)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|4|0|0| (ilość prezentów)
|0|4|0|
|0|0|4|
|3|1|0|
|3|0|1|
|1|3|0|
|1|0|3|
|0|3|1|
|0|1|3|
|2|2|0|
|2|0|2|
|0|2|2|
|2|1|1|
|1|2|1|
|1|1|2|
−−−−−−−−−−
Wychodzi 15 sposobów − na razie upieram się przy swoim
23 lis 21:58
piotr: 34
23 lis 22:07
yht:
też o tym myślałem na początku − ale tak nie będzie bo prezenty są nierozróżnialne
23 lis 22:09
piotr: 34 to źle, bo prezenty są nierozróżnialne
23 lis 22:10
eldo: często to zadanie występuje jako 'na ile sposobów ileś pączków można rozdać iluś
osobom'
23 lis 22:22
Jack: czyli albo 15 albo 9 albo 3?
23 lis 22:27
yht:
jeśli przyjmiemy założenie że każde dziecko musi mieć przynajmniej 1 prezent, to 3 sposoby
bez takiego założenia − wtedy 15 sposobów
23 lis 22:29
Jack: oki, dziekuje wszystkim ktorzy podjeli sie tematu
23 lis 22:30