najmniejsza i największa wartość wielomianu czwartego stopnia
Zuza: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=x4−2x2+3 w przedziale <−3,2>
23 lis 21:07
Jack:
f(−3) = ...
f(2) = ...
teraz pytanie − czy byly pochodne? (albo ktora klasa 2? 3?)
23 lis 21:08
Zuza: To chodzi o to, żeby zastosowac pochodne cząstkowe?
23 lis 21:09
URAN: musisz podstawic za f(x) −3 i 2 czyli f(−3) i f(2) i wyliczasz
23 lis 21:09
Zuza: studia ekonomiczne
23 lis 21:09
Adamm: x4−2x2+3=(x2−1)2+2≥2
dla x=1, x=−1 mamy minimum
23 lis 21:11
Adamm: wcale nie trzeba korzystać z pochodnych
23 lis 21:12
Jack: ale mozna, nie czastkowe tylko zwykle
23 lis 21:13
Adamm: można, tylko po co?
23 lis 21:13
Jack: bo nie wszyscy widza od razu rozwiazanie "sprytniejszym" sposobem
23 lis 21:14
Adamm: nie, mylę się, trzeba i tak znać maksimum, więc pochodną trzeba liczyć
23 lis 21:14
Zuza: wyszło mi 66 i 11, ale w odpowiedzi jest 66 i 2, myślę, źe te zadanie jest nieco bardziej
skomplikowane. Nie sądzę, żeby mój wykładowca dał takie banalne zadanie. Ktoś mógłby mi z tym
pomóc?
23 lis 21:14
Jack:
no to mowie policz pochodna
f'(x) = ?
nastepnie przyrownaj ja do zera
23 lis 21:15
Adamm: f'(x)=4x3−4x=0
x=0 lub x=1 lub x=−1
sprawdzasz te wartości i krańce przedziałów, f(1)=2, f(−1)=2, to już wiemy
23 lis 21:16
Zuza: A dobra już wiem, jak to zrobić
23 lis 21:16
Zuza: Dzięki za pomoc
23 lis 21:17