ciąg geo
PrzyszlyMakler: Witam,
Pewne trzy kolejne wyrazy ciągu an o wyrazie ogólnym n
2 −3n + 8 są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego bn wyznacz iloraz ciągu bn.
No to skoro to są trzy kolejne wyrazy, które mają własności ciągu geometrycznego to..
n≥2
(an)
2 = a
n−1*a
n+1
to doszedłem do takiej postaci:
(n
2 −3n + 8)
2 = [n
2 −5n +12][n
2 −n +6]
No i przyznam szczerze, że nawet nie chce mi się tego wymnażać, bo zadanie jest oznaczone jako
dla podstawy, więc na pewno jest łatwiejszy sposób na zrobienie go, a nawet nie wiem czy z
mojego by wyszedł poprawny wynik.
23 lis 20:58
Janek191:
a = n2 − 3n + 8
b = ( n +1)2 − 3*(n +1) + 8 = n2 − n + 6
c = ( n +2)2 − 3*( n +2) + 8 = n2 + n + 6
( n2 − n + 6)2 = ( n2 − 3n + 8)*( n2 + n + 6)
23 lis 21:08
PrzyszlyMakler: W sumie to samo napisałem.
23 lis 21:13
Janek191:
n4 −2 n3 + 13 n2 − 12 n + 36 = n4 −2 n3 + 11 n2 − 10 n + 48
2 n2 − 2n − 12 = 0 / : 2
n2 − n − 6 = 0
( n − 3)*( n − 2) = 0
n = 2 lub n = 3
==============
więc dla n = 2 mamy
a = 4 − 6 + 8 = 6
b = 4 − 2 + 6 = 8
c = 4 + 2 + 6 = 12
nie jest to ciąg geometryczny
Dla
n = 3
a = 8
b = 9 − 3 + 6 = 12
c = 9 + 3 + 6 = 18
więc
q = 12 : 8 = 1,5
=============
23 lis 21:20
Janek191:
Tam powinno być
n2 − n − 6 = 0
( n − 3)*(n +2) = 0
n = 3
====
23 lis 21:22
PrzyszlyMakler: Janku, odpowiedź jest dobra i dziękuję Ci bardzo. A wiesz może− tj. umiałbyś mi wytłumaczyć,
dlaczego dla wyrazów an−1, an, an+1 nie wychodzi?
23 lis 21:23
'Leszek:
Dla ciagu geometrycznago zachodzi zaleznosc
(an)2 = an−2*an+2
i ogolnie
(an)2 = an−k*an+k. jezeli k<n i n>1
23 lis 21:43
PrzyszlyMakler: ok. Dzięki Panowie
23 lis 22:05