geometria analityczna
Jolanta: | | 1 | |
okresl liczbę punktów wspólnych okręgu x2+y2+4y=m z prostą y= |
| x+3 |
| | 2 | |
x
2+(y+2)
2−4=m
x
2+(y+2)
2=m+4 r
2=m+4
x−2y+6=0
dla m=121 d=r
m>121 brak punktów wspólnych
Czy dobrze robię ?
23 lis 20:56
Adamm: powinno być założenie że m+4>0 jeśli to ma być okrąg
23 lis 21:19
Jolanta: A poza tym ok ?
23 lis 21:20
Jack: i co z przypadkiem gdy m<121?
23 lis 21:20
Adamm: źle jest policzona odległość od środka
23 lis 21:21
Jolanta: | | |1*0+(−2)*(−2)+6| | |
d= |
| |
| | √1+(−2)2 | |
23 lis 21:27
Adamm: to akurat masz dobrze
23 lis 21:27
Jolanta: kurcze bardzo zmęczona jestem i 10 zrobiło mi sie 5*5

d=2
√5
23 lis 21:33
Jolanta: r2=20
r2=m+4
m=16 prosta styczna do okręgu
m<16 2 punkty wspólne
m>16 brak punktów wspólnych
23 lis 21:36
Jolanta: Mam nadzieje,ze juz dobrze bardzo dziekuję za pomoc
23 lis 21:39
maniek:
do tego założenie m>−4
23 lis 21:41
maniek: im większe m tym większy promień ..stąd dwa punkty wspólne dla m>16
23 lis 21:44
Jolanta: tak ,dwa punkty wspólne dla −4<m<16
bardzo dziekuję ,pól nocy nie przespałam przez zęba
23 lis 21:53
Jolanta: oj miło być , brak punktów wspólnych −4<m<16
23 lis 22:01