matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz wszystkie pochodne cząstkowe drugiego rzędu
852:
oblicz wszystkie pochodne cząstkowe drugiego rzędu: f(x,y)=x
2
ln(xy)
23 lis 20:22
852:
obliczyłam pierwszą pochodna po x i wyszło mi: 2xln(xy)+x ale nie wiem jak dalej obliczyć pochodną tej pochodnej
23 lis 20:26
Adamm:
x
2
f
x
=2xln(xy)+
*y=2xln(xy)+x
xy
2xy
f
xx
=2ln(xy)+
+1 = 2ln(xy)+3
xy
2x*x
2x
f
xy
=
=
xy
y
zgodnie z twierdzeniem o pochodnych mieszanych
2x
f
yx
=
y
x
2
f
y
=
y
x
2
f
yy
= −
y
2
23 lis 20:27
852:
Dzięki!
23 lis 20:29
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick