Prawdopodobieństwo. Kule w urnie
Kamil: W urnie znajduję się 5 biały i 7 czarnych kul, najpierw wyciągamy dwie kule z urny. Oblicz
prawdopodbieństwo, że następna wyciągnięta kula będzie biała
2 bile z 12 mogę wybrać na 12*11/2=66 sposobów
1. Wybrałem 2 białe na 5*4/2=10 sposobów prawdopodbieństwo 10/66
2. Wybrałem 2 czarne na 7*6/2=21 sposobów prawdopodobieństwo 21/66
3. Wybrałem białą i czarną bile na 35/66 sposobów.
1'. Teraz mam 3 białem bile i 7 czarnych prawdopodbieństwo wybrania białej 3/10
2' Mam 5 biały 5 czarnych prawd. 5/10
3', mam 4 białe 6 czarnych prawd. 4/10
Pcał=3/10*10/66+1/2*21/66+4/10*35/66.
Czy to zadanie jest dobrze rozwiązane ?
23 lis 20:17
Kamil: Mam, też inny pomysł na rozwiązanie tego, zadania ale chciałbym najpierw wiedzieć, czy ten jest
dobry
23 lis 20:32
Mila:
(BBB),(BCB), (CBB),(CCB)
| | 5 | | 4 | | 3 | | 5 | | 7 | | 4 | | 7 | | 5 | | 4 | |
P(B3)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| | 12 | | 11 | | 10 | | 12 | | 11 | | 10 | | 12 | | 11 | | 10 | |
| | 550 | | 55 | | 5 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 12*11*10 | | 12*11 | | 12 | |
23 lis 20:44
Kamil: Mój, wynik jest dokładnie taki sam, jak Pani, więc chyba dobrze rozwiązałem
23 lis 20:51
Mila:
23 lis 21:01
Kamil: Oczywiście, na maturze popełniłem błąd przy dodawaniu, i wyszedł mi inny wynik. Jak myślisz ile
pkt stracę?. Max pkt za zad 5. Popełniłem błąd, na samym końcu przy liczeniu Pcał
23 lis 21:09
Mila:
Zależy jakie kryteria ustalono. Myślę , że dostaniesz 3 lub 4 punkty.
23 lis 21:13
Mila:
Masz linka do tej matury, to chyba R?
23 lis 21:13
Kamil: Nie, jeszcze nie została opublikowana, tak to była matura Rozszerzona.
23 lis 21:21
Mila:
Dziękuję.
23 lis 21:22
yht:
drzewkiem można to też potraktować
23 lis 21:46
Mila:
Najpewniej będzie.
23 lis 22:04