Wykaż, że
maly: Wykaż, że jeżeli x>y i 2(x−1)(x+1) − 2y(2x − y) = −1 to x − y = √22
23 lis 19:56
maly: pierwiastek z 2 nad 2 tam jest
23 lis 19:56
maly: Wychodzi mi takie coś 2(x − y)2 = 1
23 lis 20:01
23 lis 20:03
Eta:
dobrze
| | 1 | | √2 | |
wtedy: (x−y)2= |
| i x>y ⇒ |x−y|= √1/2 i x>y ⇒ x−y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 lis 20:03
yht:
x>y → x−y>0
2(x−1)(x+1)−2y(2x−y)=−1
2(x
2+x−x−1)−4xy+2y
2=−1
2(x
2−1)−4xy+2y
2=−1
2x
2−2−4xy+2y
2=−1
2x
2−4xy+2y
2=−1+2
2(x
2−2xy+y
2)=1
2(x−y)
2=1 |:2
| | 1 | | √2 | | √2 | |
x−y=√12 = |
| * |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
23 lis 20:05