Oblicz czas pracy
Iga: Dwóch biologów wykonuje prace w 12 dni. Po 8 dniach jeden zachorował. Drugi pracował jeszcze 5
dni, zeby ukończyć pracę. W jakim czasie samodzielnie skończyliby pracę?
23 lis 19:18
'Leszek:
x − czas samodzielnej pracy I pracownika
y − czas samodzielnej pracy II pracownika
W − calkowita praca
wI − wydajnosc pracy I pracownika , wI = W/x
wII − wydajnosc pracy drugiego pracownika , wII = W/y
W = 12*wI + 12*wII ⇔ W = 12W/x + 12W/y ⇔ 12x + 12y = xy
oraz drugie rownanie po tym jak jeden z pracownikow przestal pracowac
W = 8*wI + 8*wII + 5*wII ⇔ W= 8W/x + 13W/y ⇔8y + 13x = xy
po rozwiazaniu tego ukladu rownan otrzymujemy x = 60 dni , y = 15 dni
23 lis 21:29
Janek191:
Ile jeszcze razy wpiszesz to zadanie ?
23 lis 21:35