metody numeryczne
asdaw: Niech e ∈ RN : ||e|| = 1 i niech P = I − 2eeT. Znajd´z wartosci i wektory własne P.
I − macierz jednostkowa
23 lis 18:55
jc:
(I−2eeT) e = − e, czyli Pe = −e
Jeśli eTf=0, to Pf = f, czyli wektory z przestrzeni ortogonalnej do wektora e
nie ulegają zmianie.
23 lis 19:08
asdaw: Dzięki, ale skąd wiesz że:
(I−2ee) e = − e
23 lis 19:14
asdaw: (I−2eeT) e = − e *
23 lis 19:14
jc:
(I − 2eeT)e = e − 2e (eTe) = e − 2e 1 = e − 2e = − e
23 lis 19:19
asdaw: Dzieki, może głupie pytanie, ale czym jest f?
23 lis 19:30
jc: Literą f oznaczyłem wektor prostopadły do e: eTf=0.
23 lis 19:32