Ułamek prosty
Tomek: | 1 | | 1 | |
| = |
| |
| x4+1 | | (x−i)(x+i)(x−1)(x+1) | |
| 1 | | A | | B | | C | | D | |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| (x−i)(x+i)(x−1)(x+1) | | (x−i) | | (x+i) | | (x−1) | | (x+1) | |
Mnożę stronami przez (x−i)(x+i)(x−1)(x+1).
Następnie muszę to pogrupować, tylko jak
x
3(A+B+C+D) i tutaj następne robiłbym x
2 tylko, że mam jeszcze ix
2 jak to się robi w zbiorze
zespolonym?
23 lis 18:26
jc: x4+1 inaczej się rozkłada na czynniki.
Czy chcesz rozłożyć na zespolone ułamki proste, czy na rzeczywiste?
23 lis 18:43
'Leszek:
Zle zrobiles rozklad ,mianowicie
x4 + 1 = (x2 +1)2 − 2x2 = (x2 − √2 *x +1)(x2 + √2*x + 1)
23 lis 18:47
Tomek: Zespolone
23 lis 18:55
'Leszek:
P.Tomku ,jezeli chodzi Ci o rozklad w dziedzinie liczb zespolonych to proponuje
kontynuowac dalszy rozklad ktory Ci przedstawilem korzystajac z wyroznika Δ.
23 lis 18:59
jc: W takim razie
| | 1+i | | 1−i | | 1+i | | 1−i | |
x4+1 = (x − |
| ) (x − |
| ) (x + |
| ) (x + |
| ) |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
23 lis 19:00
jc: 'Leszek, nic nie trzeba liczyć. Wiadomo jak wyglądają rozwiązania równania z4=−1.
23 lis 19:02
'Leszek:
Zgadzam sie ale czasami warto pokazac jak do tego dochodzimy .
23 lis 19:04
jc: Jasne, warto poznać kilka sposobów.
23 lis 19:10
Tomek: Faktycznie strzeliłem gafę rozkładając mianownik
Ale to jeszcze nie koniec zadania, muszę chyba wyznaczyć A B C D (chyba, gdyż dostałem sam
przykład od znajomego bez polecenia )
Z tego co widzę będzie to żmudne liczenie, na dodatek nie mam pojęcia jak będzie to wyglądać,
gdy będę musiał grupować czynniki.
23 lis 19:20
jc: Obie strony mnożysz przez 1+x
4.
Potem podstawiasz kolejne pierwiastki.
| | 1 | | 1+i | |
A = − |
| |
| , sprawdź! |
| | 4 | | √2 | |
itd.
23 lis 19:41