Układ równań
Sonic: Jest jakiś "myczek" na rozwiązywanie takich układów równań szybciej?
| ⎧ | x−3|x|−|y|=−3 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 2|x|+3y=1 | |
23 lis 18:09
PW: Szybciej niż jak?
23 lis 18:12
Adamm: możesz podzielić na 4 kategorie, kiedy x≥0 oraz y≥0, etc. i zastosować metodę wyznaczników
23 lis 18:14
Sonic: Bo można algebraicznie − na przypadkach oraz graficznie.
Tylko te dwie metody znam. I zastanawiam się, czy istnieje jakaś droga na skróty?
23 lis 18:15
Sonic: Hmm...
To może trochę inne pytanie, próbuję zrobić to graficznie na zasadzie dwóch funkcji:
| | 1 | | 2 | |
|y|=x−3|x|+3 oraz y= |
| − |
| |x| |
| | 3 | | 3 | |
W szkole tego nigdy nie robiłem, co zrobić z 'y', gdy znajduje się w module, a potrzebuję
funkcję z nim narysować na osi?
23 lis 18:38
Jack: rozpatrujesz 2 przedzialy
gdy y ≥ 0 oraz gdy y < 0
i tyle.
23 lis 20:32
Sonic: W sumie to ja widzę to tak:
|y|=f(x)=x−3|x|+3
| | 3 | | 3 | |
I wtedy: f(x)≥0 miejsca zerowe to x=− |
| i x= |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
*Dziedzina: x∊(−∞,− |
| > U < |
| ,∞) |
| | 4 | | 2 | |
Następnie:
| | ⎧ | y gdy y≥0 | |
| *|y| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −y gdy y≤0 | |
| | ⎧ | f(x) gdy y≥0 | |
| *y= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −f(x) gdy y≤0 | |
Wszystko fajnie, tylko przy sporządzaniu wykresów będzie strasznie dużo zabawy z 'x' w module
23 lis 20:41