π | ||
Naszkicuj wykres funkcji y=sinx, następnie przesuń go o | w prawo, a potem "rozciągnij | |
4 |
√3 | ||
funkcji, np. <0; 4π). W tym przedziale funkcja ta najpierw przyjmowała wartość | dla | |
2 |
π | 2π | π | π | 7π | 2π | π | 11π | |||||||||
x= | i x= | , potem dla x= | + | = | i x= | + | = | , | ||||||||
3 | 3 | 3 | 4 | 12 | 3 | 4 | 12 |
7π | 14π | 7π | 11π | 22π | 11π | |||||||
a teraz dla x=2* | = | = | i x=2* | = | = | . | ||||||
12 | 12 | 6 | 12 | 12 | 6 |
1 | π | |||
Wobec tego funkcja y=sin( | x− | ) w przedziale <0;4π) przyjmuje wartości mniejsze od | ||
2 | 4 |
√3 | 7π | 11π | ||||
tylko dla x∊<0; | )∪( | ;4π). | ||||
2 | 6 | 6 |
1 | π | |||
Wartości funkcji y=sin( | x− | ) powtarzają się co 4π (to jej okres), a zatem zbiór | ||
2 | 4 |
7π | 11π | |||
x∊<0+4kπ; | +4kπ)∪( | +4kπ;4π+4kπ), gdzie k to dowolna liczba całkowita (k∊Z). | ||
6 | 6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |