algebra
jasny: x2−2xy−y2<=0
jak rozwiązać takie równanie, zeby graficznie to narysować
23 lis 14:39
Jerzy:
⇔ ( x − y)2 ≤ 0 ⇔ x − y = 0 ⇔ y = x
23 lis 14:42
Jerzy:
a nie ... tam jest − y2 ?
23 lis 14:43
jc:
x2−2xy+y2−2y2=(x−y)2−2y2=(x−y+√2 y)(x−y−√2 y)
Dwie proste dzielą płaszczyznę na 4 części ...
23 lis 14:46
jasny: no tam jest z minusem wiec nie ma wzoru skróconego mnożenia
23 lis 14:59
jasny: dzieki
23 lis 15:00
Jerzy:
OK ... zrób jak napisał jc
Jest wzór a2 − b2 = (a + b)(a − b) ... tutaj wykorzystany.
23 lis 15:00