granica w nieskończoności
kondziux:
23 lis 14:23
Jerzy:
Podziel licznik i mianownik przez n8
23 lis 14:26
kondziux: czemu przez n8 ? wiem, że dzieli się przez największą potęgę w mianowniku. i dochodzę do
symbolu nieoznaczonego i nie wiem jak sobie dalej z tym poradzić
dochodzę do [∞ − ∞ ] po podzieleniu każdego czynnika przez n3
23 lis 15:13
Jerzy:
| | 4/n3 − 5 | | −5 | |
= lim |
| = [ |
| ] = − ∞ |
| | −2/n5 + 7/n8 | | 0 | |
23 lis 15:23
kondziux: czy mogłabym prosić o wyjaśnienie tego? Zawsze czyi mnie, że dzielimy przez najwyższą potęgę z
mianownika.
ja dochodzę do takiego wyniku
| (4n5 / n3) − (5n8 / n3) | | ∞ − ∞ | |
| = |
| |
| (−2n3 / n3) + (7n2 / n*3) | | −2 | |
23 lis 15:33
Jerzy:
A kto powiedział,że nie możemy podzielic przez n8 ?
23 lis 15:34
kondziux: po prost nie jestem pewna czy mi to zaliczą na kolokwium

a czy mogłabym prosić też o pomoc z tym przykładzie
lim x−>
∞ = n−
√n2 − 5n
dochodzę do :
| | n2 − nn2 −5n | | −5n | |
lim x−> ∞ = n−√n2 − 5n = |
| = |
| |
| | n/n − √n2/n + 5n/n | | 1−√n+5 | |
23 lis 15:41
Jerzy:
| | 5n | | 5 | | 5 | |
= lim |
| = lim |
| = [ |
| ] = 5 |
| | n + √n2 − 5 | | 1 + √1 − 5/n2 | | 1 | |
23 lis 15:46
kondziux: czy podnosząc do potęgi mianownik należy zmienić znak licznika ?
23 lis 15:48
Jerzy:
| | a2 − b2 | |
Nic tu nie podnosimy do kwdratu. Korzystamy z: a − b = |
| |
| | a + b | |
w liczniku masz: n
2 − (n
2 − 5n) = n
2 − n
2 + 5n = 5n
23 lis 15:50
kondziux: Bardzo dziękuję za pomoc
23 lis 15:51
Adamm: Jerzy, dzieląc przez n8, obliczona granica nie ma uzasadnienia
23 lis 16:42