równanie
amore42: Witam, zastanawia mnie jedna banalna rzecz
m2−9=0 moge zrobic to na 2 sposby :
rozpisac (m−3)(m+3)= 0 lub przepisac że m2=9 i spierwiastkować
i dalej nie wiem jakiego znaku uzyć v(lub) czy /\(i) m=3 v m=−3 czy m=3 /\ m=−3.
Prosze o pomoc, pozdrawiam
23 lis 13:50
Jerzy:
"lub" ( liczba x nie może być jednocześnie równa 3 i −3 )
23 lis 13:51
amore42: Jeżeli myślałem że gdyby zaznaczyć te odpowiedzi na osi liczbowej to gdybym uzył /\ to
otrzymałbym zbiór pusty?
23 lis 13:54
Jerzy:
Jaka liczba spełnia warunek: x = 3 i jednocześnie : x = − 3 ?
23 lis 13:56
amore42: żadna, dziękuje za odp
23 lis 13:57
amore42: Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, że nauczycielka podała nam przy m2=9 ==> m=3 /\ m=−3 a
wcześniej było V po czym zostało to zmienione..
23 lis 13:59
amore42: Przepraszam, to było m2−9≠0
23 lis 14:02
Jerzy:
To co innego... m2 − 9 ≠ 0 ⇔ m ≠ 3 i m ≠ − 3
( warunki zachodzą jednocześnie )
23 lis 14:09