zbiorniki
bounce: Dwa sześcienne zbiorniki mają łączną objętość wynoszącą 1853 litry. Suma długości wysokości
tych zbiorników wynosi 170cm. Wyznaczyć wymiary obu zbiorników.
11 sty 20:17
Eta:
a −−− długość krawędzi jednego sześciennego zbiornika , a>0
b −−− długość krawędzi drugiego sześciennego zbiornika, b>0
1dm3 = 1litr to 170 cm= 17 dm
a3 +b3 = 1853'
i a +b = 17 => a= 17 −b , dla b€(0,17)
ze wzoru na sumę sześcianów a3 +b3=( a+b)(a2 −ab +b2)
zatem : 17( a2 −ab +b2)= 1853 /: 17
a2 −ab +b2 = 109
to: ( 17−b)2 −(17−b)*b−109=0
po wykonaniu działań i redukcji otrzymasz:
3b2 −51b +180=0
rozwiąż to równanie kwadratowe i podaj "b"
i następnie a= 17 −b
12 sty 01:20