Oblicz granicę
fasolus: Ktoś ma jakiś pomysł ? Oblicz granicę:
(x−−>0)
23 lis 13:05
Jerzy:
| | 3e3x | | 3 | |
= lim |
| = [ |
| ] = 3 |
| | 9cosx | | 1 | |
23 lis 13:09
23 lis 13:10
fasolus: mozna prosic o rozwiazanie krok po kroku skad sie to wzielo ?
23 lis 13:16
Jerzy:
Skorzystałem z reguły de l'Hospitala.
23 lis 13:19
fasolus: Wykładowca niestety prosił, aby rozwiązać to bez uzywania powyzszej reguły
23 lis 13:22
Mila:
granice specjalne:
===========
| | e3x−1 | | 9x | | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→0 |
| * |
| * |
| =1*1* |
| = |
| |
| | 3x | | sin(9x) | | 3 | | 3 | | 3 | |
23 lis 21:51
Mariusz:
Rozpatrzyć granice jednostronne
| | 1 | | 1 | |
Wykazać równość limx→−∞(1+ |
| )x=limx→∞(1+ |
| )x |
| | x | | x | |
| | 1 | |
Zastosować podstawienie ex−1= |
| |
| | z | |
Korzystając z parzystości możemy ograniczyć się do policzenia tylko granicy prawostronnej
Nierówności do trzech ciągów możemy wziąć w ten sposób
Sprawdzamy pola trójkątów oraz wycinka kołowego widoczne na rysunku
Granice które podała Mila występują przy liczeniu pochodnych
pierwsza przy liczeniu pochodnych funkcji wykładniczych
druga przy liczeniu pochodnych funkcji trygonometrycznych
23 lis 22:31